De eerste rijles: weer zo’n mijlpaal voor je zoon of dochter in de richting naar volwassen- en onafhankelijkheid. Door het volgen van rijlessen wordt je door een rijschool klaargestoomd voor het rijexamen. Leg je die met goed gevolg af, dan kom je in het bezit van je rijbewijs, tegenwoordig geen roze papiertje meer maar een roze kaartje.

Vaardig in het verkeer door een proefles

Wat zien jong volwassenen er naar uit, naar die eerste rijles. Nog even, denken ze, en ze rijden zelf naar alle plaatsen op de wereld om zo hun blik nog verder te verbreden. Toch valt het ze vaak niet mee voor ze écht vaardig in het verkeer zijn en de auto volledig onder controle hebben. Autorijles is namelijk best pittig.

Puntenrijbewijs

Er is in de loop der jaren heel veel veranderd op het gebied van rijles. Tegenwoordig kun je al lessen nemen vanaf je 16,5e jaar en kun je al theorielessen volgen vanaf je zestiende levensjaar. Ook het rijbewijs is anders, zo is er een puntenrijbewijs en mogen kinderen onder de achttien jaar eerst alleen onder begeleiding van een volwassene met een rijbewijs de weg op. Het puntenrijbewijs moet pas geslaagden extra voorzichtig maken. Teveel overtredingen levert teveel puntenverlies op en jeugdigen zijn zo hun roze kaartje weer kwijt.

Eerst een proefles

Het grote avontuur begint met steevast een proefles, waarin de kandidaten kennismaken met de instructeur en de auto. De verstandhouding tussen die instructeur en de leerling is best belangrijk, zeker als het gaat om zaken als zelfvertrouwen en het leren omgaan met zenuwen en stress. Ook anders in vergelijking met vroeger is dat de kandidaten van nu bekend worden gemaakt met milieuvriendelijk rijden, ook wel ‘het nieuwe rijden’ genoemd. In simpel Nederlands is dit overigens niets meer of minder dan het wat vlotter naar een hogere versnelling schakelen. Je auto rijdt er ook een stuk zuiniger door.

Examinator van autorijles

Mag je zoon of dochter het examen afleggen, dan is de rol van de instructeur die vaak een week of dertig aan de zijde van je kind stond, uitgespeeld. Het is dan aan de examinator. Hij of zij bepaalt of iemand geschikt is om het rijbewijs van het gemeentehuis te halen of (nog) niet. Bij het al da niet slagen spelen zoals gezegd zaken als zenuwen en stress een belangrijke rol. Bij de moderne rijschool neem je ook motorrijles, weer heel iets anders dan lessen in de auto. Het is een fabeltje dat als je je autorijbewijs hebt heel gemakkelijk ook je rijbewijs voor de motor haalt. Het zijn twee totaal verschillende opleidingen.

Klik hier als je meer wilt weten over rijlessen.