Het Duitse Deutz is wereldwijd bekend als fabrikant van (start)motoren en is ook bekend vanwege KHD, de bekende vrachtwagens van Magirus-Deutz en de tractoren van SDF met weer bekende merken als bijvoorbeeld Lamborghini.

Autobussen, vrachtwagens en tractoren startmotoren

De geproduceerde motoren zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Die met het vermogen van tussen de 25 en 520 kW worden met name gebruikt voor stationaire en mobiele toepassingen. Vooral de mijnbouwsector en producenten van vrachtagens en autobussen zijn belangrijke afnemers van Deutz. Ook voor generatoren en compressors wordt een beroep gedaan op Deutz onderdelen. De onderdelen van de Duitse fabrikant staan als uitermate sterk te boek en Deutz onderdelen vervang je – als je waarde hecht aan je machines- niet door producten van een ander merk. Ondertussen produceerde Deutz al meer dan negen miljoen motoren voor allerlei toepassingen. Hoewel van over de hele wereld een beroep wordt gedaan op de Duitse producent, is Europa toch de belangrijkste afzetmarkt met zestig procent van de totale omzet.

Deutz-Fahr

In ons land zijn met name de tractoren van Deutz (Fahr) een graag geziene gast op de Nederlandse boerderijen. Die tractoren worden vaak weer gecombineerd met combines en hooibouwmachines van dit merk. De tractoren van Deutz herken je aan de lichtgroene kleur. Boeren zweren bij het merk vanwege de duurzaamheid van de oerdegelijke producten.

Op kolengas Steimel pompen

Deutz, waarvan de tractortak Deutz Fahr dus een vertakking is, werd in 1864 opgericht door de heren Eugen Langen en Nicolaus Otto. Daarmee is het meteen ook de oudste motorenfabriek op aarde. Deutz dankt de naam aan de plaats waar het bedrijf zich in 1869 vestigde, een plaats in de buurt van Keulen. In 1976 produceerde het Duitse merk de eerste motor, destijds nog door kolengas aangedreven. De eerste motor had 3 pk en maakte 180 wentelingen per minuut. Dat Deutz onderdelen zo populair zijn en ook blijven zit ‘m in de geboden degelijkheid Met de verschillende onderdelen kan zelfs een eigen motor gebouwd worden. Bovendien zijn de onderdelen van het Duitse merk gemakkelijk te onderhouden. Dat laatste spreekt met name motoreigenaren bijzonder aan. Met Deutz onderdelen werk je gemakkelijk, zelfs zonder heel veel technische bagage. Als we het toch over onderdelen hebben, een ander veel gevraagd en gebruikt onderdeel is de Steimel pomp, ook een stukje Duitse degelijkheid. En uiteraard is het bepaald niet toevallig dat de pompen passen op de motoren van Deutz. Over een solide combinatie gesproken.