Een buiskap wordt ook wel sprayhood genoemd. Dit is een kap op een zeil- of motorjacht. Deze is gemaakt van frame van buizen uit roestvast staal of aluminium. Een doek wordt daar dan overheen geplaatst met ingenaaide plastic vensters.

Waarom een buiskap?

Een buiskap wordt voor meerdere doelen gebruikt. Je kan denken aan het beschermen van de cockpit tegen buiswater tijdens zwaar weer. Het biedt dus voor bescherming, maar kan ook worden gebruikt om een windstille ruimte te creëren op het achterdek. Het kan ook een schuilplaats bieden buiten op dek tegen regen en zon. Het voordeel van een buiskap is dat je ook een achtertent aan de kap kan bevestigen. Op die manier ontstaat er meer leefruimte.

Buiskap materialen

Een kap kan worden gemaakt met verschillende doeksoorten. Het grootste deel wordt gemaakt van Sunbrella Bootacryl. Sunbrella is waterdicht door de Polyurethaan coating. Daardoor is hij sterk, kleurvast en bestendig tegen Uv-straling en zout. Wanneer je toch een buiskap wil met een meer glimmende en gladde doek, dan kan je kiezen voor een Stamoid.

Buiskap kleuren

Zo’n kap is natuurlijk niet alleen praktisch, maar kan ook handig zijn voor mode. Het is daarom aangeraden om een bedrijf te zoeken die niet alleen praktische buiskappen biedt, maar ook design biedt. Niet elk bedrijf zal mooie kleuren bieden. Daarom kan je het beste verder zoeken.

Buiskap monteren

Voor het monteren van de kap of tent aan de boot bestaan diverse systemen zoals: drukknopen, Perfix, Minax, Tenax, Lift the dots, of rail. Bij sommige bedrijven kan je ook kiezen om te laten monteren. Dat is wel handig, want dat biedt de garantie dat het doek echt vast zit.

Een bedrijf vinden

Als je een kap voor je boot koopt, wil je natuurlijk een kwalitatief goed product. Daarom is het aangeraden om eerst onderzoek te doen naar verschillende bedrijven die dit product leveren. Het verschil kan hem in aanbod zitten, maar ook in service. Onderzoek hun aanbod eens, klachtbehandeling etc. Hiervoor kan je het beste kijken bij een pagina, zoals: over ons. Daarin schrijft een bedrijf vaak al wat hun onderscheidend maakt en hoe zij service leveren. Die informatie is niet het enige wat belangrijk is. Je kan namelijk ook op zoek gaan naar reviews. Ervaringen van mensen zijn namelijk vaak heel anders dan dat het bedrijf doet geloven. Je hoeft hiervoor geen volledige reviews te lezen. De score bekijken kan al voldoende zijn.