Heb jij een eigen boot? Dit is voor veel mensen een droom. Als je eindelijk een boot hebt aangeschaft, dan zal je deze ook goed moeten blijven onderhouden. Net als een auto bijvoorbeeld, heeft ook een boot onderhoud nodig. Als je dit verwaarloost, dan zal de levensduur van de boot aanzienlijk omlaag gaan. Om dit te voorkomen zal je de boot dus regelmatig moeten onderhouden. Ben jij benieuwd hoeveel onderhoud een boot nodig heeft? Hieronder vertellen we een aantal van de dingen die gebeuren tijdens boot onderhoud.

Bootonderhoud

Tijdens boot onderhoud worden vloeistoffen bijgevuld

Net als een auto heeft ook een boot allerlei vloeistoffen. Zo heeft de keerkoppeling bijvoorbeeld olie nodig, maar ook heeft de motor van de boot koelvloeistof nodig. Ook het hydraulisch stuurwerk heeft olie nodig. De vloeistofpeilen worden tijdens een goede onderhoudsbeurt grondig gecontroleerd zodat je weer veilig kunt gaan varen. Je kunt je wel voorstellen dat een boot altijd de juiste vloeistoffen nodig heeft. Als deze vloeistoffen niet op tijd bijgevuld worden, dan zal je boot hierdoor kapot kunnen gaan. Dit wil je uiteraard voorkomen! Als je handig bent kan je deze vloeistoffen misschien zelf bijvullen, maar vaak gebeurt dit ook tijdens een onderhoudsbeurt.

Het controleren en smeren van onderdelen

Omdat alle onderdelen goed moeten werken op het water, worden alle onderdelen goed gecontroleerd bij bootonderhoud. Sommige onderdelen moeten ook gesmeerd worden om soepel te blijven. Hierdoor zal de boot na onderhoud ook weer varen alsof deze nog nieuw is. De ankerlier moet bijvoorbeeld schoongemaakt worden, maar daarnaast zal dit onderdeel ook gesmeerd moeten worden. Ook de motorhendel en de toiletpomp moeten gesmeerd worden om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft werken.

Is de uitrusting compleet?

Naast boot onderhoud, moet er ook regelmatig gecontroleerd worden of de uitrusting van de boot wel compleet is. Zo moet het reddingsvlot bijvoorbeeld geïnspecteerd worden om er zeker van te zijn dat deze naar behoren werkt. Op het schip moet een volle EHBO-kist aanwezig zijn, zodat er altijd direct ingegrepen kan worden als iemand gewond raakt. Ook reddingsvesten, brandblussers en noodvuurwerk moeten goed gecontroleerd worden. Deze vorm van boot onderhoud kan een mensenleven redden! Het is uiteraard zeer belangrijk dat de uitrusting gewoon volledig compleet is.

Laat jij de boot onderhouden? Kies dan wel altijd voor een bedrijf dat voldoende kennis heeft op het gebied van bootonderhoud. Zo weet je in ieder geval zeker dat de boot op de juiste manier onderhouden wordt.